SMD 5050 LED

Jelentése: Surface Mounted Device – felületszerelt eszköz. Ezeket a LED-eket a felületre felfektetve szerelik, nem lábakon állnak, mint a DIP LED-ek. Ezáltal nem csak stabilabbak, hanem a hőelvezetést is jobban meg lehet oldani.

Az 5050-es szám az SMD LED méreteit jelöli, miszerint 5 mm x 5 mm az alapterülete. A tokozásban 3 chip foglal helyet, így a fényereje 12-15lm, ami 60-80 lm/W-os fényhasznosítást jelent. Ez a fényerő már alkalmassá teszi arra, hogy idális választás legyen LED szalagok gyártásához, melyekből fővilágítást vagy hangulatvilágítást építhessünk.

Felépítése már bonyolultabb, mint a 3528-as elődjének. Mind a két oldalán 3 anód és 3 katód helyezkedik el, vagyis párhuzamosan kapcsolhatóak. Egy színű SMD 5050 LED esetén, egyedi elektronika esetén a fényerő legkönnyebben úgy vezérelhető, hogy a 3 chipet külön kapcsoljuk, így különböző fényerő fokozatokat kapunk.

 RGB SMD LED

Ahogy egy korábbi cikkünkben is megírtuk, az RGB SMD LED 3 különböző színű chipet tartalmaz (piros, zöld, kék), amiknek a keverésével gyakorlatilag bármilyen színt elő tudunk állítani. Felépítésében nem sokkal tér el a hagyományos, egy színű SMD 5050 LED-től, csak annyiban, hogy ebben az esetben minden chip más színű, így a nyitófeszültségük is eltérő lesz.

 Általános jellemzőik:

Színek: 

  • Fehérek (2300 és 7000K között), piros, zöld, kék, citrom- és borostyánsárga, rózsaszín és RGB

Nyitófeszültség:

  • 1,8-2,2V – piros, sárgák
  • 2,8-3,2V – fehérek, kék, zöld, rózsaszín

Áramfelvétel:

  • 60mA

Sugárzási szög:

  • 120°
  • esetenként 160°

Fényerő: 

  • fehérek – 15 lumen (egyes gyártóknál akár 18-20 lumen)
  • zöld, rózsaszín – 12 lumen
  • piros és sárgák – 9 lumen

Gyártás és felhasználás

Az SMD LED gyártásakor a beültető gépekhez használatos szalagokra helyezik a diódákat. Mivel elsődleges felhasználásuk ipari jellegű, az RGB változatát kijelzőkhöz, a fehéreket pedig spot (GU10) fényforrásokhoz használják. Egy üzemben egyszerre több százezer darabot gyártanak le sorozatban. Az így elkészült LED-ek szinte minden paraméterükben tökéletesen megegyeznek.

A legyártott daraboknak csak egy töredéke kerül lakossági illetve hobbi célú felhasználásra. A minimális előállítási költség és a nagyon magas mennyiségből adódóan egy darab SMD LED ára nagyon alacsony, és még a nemzetközi szállítás költségeivel együtt is csupán 25-30 forintban mérhető darabja. Amennyiben érdekli az SMD 5050 LED, tekintse meg cégünk kínálatát.