A COB LED helye a világítástechnika piacán

Egyre jobban kezdenek elterjedni a COB led-ek, széles felhasználási területük és minden tekintetben kiemelkedő tulajdonságuk biztosította számukra, hogy tartósan az egyik legdinamikusabban fejlődő ága legyen a LED technológiának.
Előnyeik és ismertségük ellenére sajnos sok helyen olyan COB LED-et lehet kapni, ami csak a nevében COB, viszont nincs köze a technológiához.

Honnan lehet tudni, hogy a LED milyen technológiával készült?

Legkönnyebben a kinézetük alapján tudjuk megállapítani, hogy milyen technológiával készült az adott led.
A COB LED-ben a félvezető lapkák közvetlenül az alaplemezen kaptak helyet, általában egy nagyon vékony szigetelőréteg választja el a őket az alaplemeztől. A kivételt SMD COB LED-ek képezik, ezek esetében nem található szigetelő réteg, mint például az SMD 5630 COB LED-nél. Mivel a félvezetők nagyon sérülékenyek, ezért egy epoxy tokozást kaptak.

A power LED-ek esetében több réteg található, ezek a rétegek egy műanyag házat kapnak, a félvezető pedig egy szilikon lencsét. Ebben az esetben a LED felülről lefelé haladva a következőkből áll: 
– műanyag ház
– szilikon lencse
– chip-ek és átkötések
– hővezető szilikon a chipek és az alaplemez között
– alaplemez
– hűtésre szolgáló hátlap

Az általános értelemben vett power LED felépítése. Ezt a kialakítást 1-től 5W-ig alkalmazzák.

A 10W-os, illetve afölötti teljesítményű típusok hasonló elven készülnek, annyi különbséggel, hogy 1W-os (3,2V@300mA) chipekből rakják ki a LED teljes felületét, így elérve a kívánt teljesítményt.
Ezek a LED-ek laikusok számára már megtévesztően néznek ki, mivel a COB-hoz hasonlóan egy sárga szilikonnal vannak feltöltve, ami a chipeket hivatott megvédeni a kisebb fizikai behatásoktól, illetve a levegőben jelen lévő minimális párától. Itt vegyük figyelembe, hogy természetesen ez nem ad IP 20 fölötti védettséget, így ezek a típusok burkolat nélkül továbbra is csak beltéri használatra alkalmasak.


A power és COB LED esetében két különböző technológiáról van szó ezért nagy különbség van a kettő között, ami teljesítményfelvételben és fényerőben is jelentős. A COB led-ek kisebb áramfelvétel mellet nagyobb fényérőt adnak.

A COB esetében 0,5W-os chipekből rakják ki a felületet, amiket párhuzamos sorokba kötnek, így lesz a legtöbb széria áramerőssége 300mA. Egy darab chip 3-3,5V nyitófeszültségű és 150mA a maximum áram, ami átfolyhat rajta. Párhuzamosan ezek 300mA-t fogyasztanak, és a sorokban a chipkek számának növelésével szinte korlátlanul növelhető a teljesítmény. Ebben az esetben is figyelni kell arra, hogy a 9 és 10W-os típusok közt sok gyártó nem tesz lényegi különbséget, ezért a piacon megtalálhatóak 9 és 10W-os típusok is, amiket egyaránt 10W-ként értékesítenek, ahogy a power széria esetében is. Ez a gyakorlat mára elfogadottá vált, olyannyira, hogy árban egyáltalán nem jelentkeznek különbségek ilyen esetekben.

Minden COB LED esetében a szilikon burkolat alatt kétszer annyi chipet láthatunk, mint ahány wattos. Ezek jól kivehetőek a képeken is.

 Remélhetőleg sikerült ezzel a cikkel elkerülni pár félrevezető leírás okozta vásárlást. Amennyiben érdeklődik a cikkünk során említett típusok iránt, megtalálhatóak az áruház Chip On Board LED és power LED menüpontjai alatt.