Neve egy mozaik szó, ami a fénykibocsátó dióda angol megnevezésének rövidítése, vagyis: Light Emitting Diode. Története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor is Rubin Braunstein 1955-ben a gallium-arzenid tulajdonságainak vizsgálata közben mellékesen felfedezte ennek, és egyéb félvezető ötvözeteknek az infravörös emisszióját. Bob Biard és Gary Pittman 1961-ben odáig jutott, hogy rájött a gallium-arzenid az elektromos áram hatására fényt bocsát ki, ez a fény a nem látható infravörös tartományba esett, ahogyan azt már előzőleg közel egy évtizede is megállapították. A két tudós nem sokkal később szabadalmaztatta a LED diódát.

Az első vörös LED-et a HP és a Monsanto cégek gyártották. Az első látható fénytartományba sugárzó LED-et ifj. Nick Holonyak a General Electric Companytól fejlesztette ki 1962-ben. Kezdetben jelzőfényként és alfa-numerikus kijelzőként használták a LED technológiát. Ám ezzel a fejlődés nem állt meg. A LED technológia akkor lépett óriásit előre, amikor megjelentek a GaP alapú (Gallium-Arzén-Foszfor), nagyobb hatásfokú diódák. Ez magával hozta a narancssárga LED-ek megjelenését, majd a szuperfényes LED-ek következtek az 1960-as évek közepén. A napjainkban is ismeretes technológia alapkövét az 1990-es években tették le, ekkor jelentek meg az InGaAIP félvezető réteget tartalmazó LED-ek, amelyek a narancs-vörös, vörös, sárga és zöld színű, majd később a kék színű LED-ek megjelenéséhez vezettek.

A fehér LED

A kék LED-el egy újabb korszakhoz érkeztünk. A kék LED megjelenése segítette hozzá a fejlesztőket a fehér színű LED-ek megalkotásához. A kezdetekben a fehér színt úgy érték el, hogy egy különleges fényporral vonták be a burkolatot, ami a kék fényt elnyelte, és fehér fényt emittált. Ezen ötlet alapján egyéb színeket is elő tudtak állítani. A LED iparban a fehér LED megjelenése a mai napig kiemelt fontossággal bír. A világítás technika ugyanis ezt a színt tudja leghatékonyabban hasznosítani, ami pedig nem más, mint az energiatakarékosság egy újfajta dimenziója. A szuperfényes LED-ek kifejlesztése pedig egyre jobban megerősíti a gyártók és forgalmazók azon meggyőződését, hogy a LED-ek esetében a kibocsájtott fény egyre eredményesebb hasznosítása a LED világítást egyértelműen a középpontba helyezi.

A LED technológia működése

A dióda fénykibocsájtó tulajdonsága úgy jön létre, hogy az áram az atomok szabad elektronjainak töltést ad, ettől ezek az elektronok nagyobb töltésű elektronpályára lépnek. Ám ez az elektronpálya nem stabil, az elektronok később visszaesnek eredeti pályájukra. Mikor az elektronok visszatérnek az eredeti alacsony energiájú állapotukba, a két pálya közötti többletenergiát fény formájában sugározzák ki és a folyamat kezdődhet elölről. A LED technológia működésének tökéletessége abban rejlik, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramerősség és feszültség is elegendő, ami minimálisan hő leadással párosul, cserébe hosszú élettartamot biztosít.

A LED jövője

A technológia finomítása az OLED (organikus LED), és ennek fajtái a PLED (Polymer LED), a PHOLED (Phosphorescent OLED), a TOLED (Transparent OLED) megjelenésével nem ért végett. Utóbbit a mai számítógép kijelzők készítésére használják, az OLED pedig a fényképezőgépek kamerájából vagy OLED kijelzős TV-kből lehet ismerős. Innen már csak egy lépés a Quantum dot LED, aminek különlegessége, hogy félvezető fluoreszcenciás tulajdonsággal rendelkező nanokristályokat használ a fény előállítására.

Összegezve elmondhatjuk a LED technológia sikerét és sikerességét méltán írhatjuk a 21. század egyik kiemelkedő vívmánya közé, ami ráadásul szervesen hozzájárul az emberiség energiafelhasználásának gazdaságossá tételéhez.